Vedtekter 2016

Vedtekter for Oppegård Arbeiderparti fastsatt på årsmøtet 2016

§1.0 FormålOppegård Arbeiderparti er tilsluttet Det Norske Arbeiderparti (DNA) og skal arbeide for DNA’s målsettinger i samsvar med de retningslinjer som partiet har lagt fram i program, vedtekter og vedtak.

§2.0 MedlemskapEnhver som er enig i partiets formål, aksepterer partiets vedtekter, betaler medlemspenger og lojalt vil ta del i partiets arbeid, kan bli medlem.

§3.0 Medlemmenes rettigheter og plikterAlle medlemmer har adgang til partiets møter, herunder årsmøtet, med tale-, forslags- og stemmerett. Etter tre måneders medlemskap i Oppegård Arbeiderparti, eller andre partier tilsluttet DNA, er man valgbar til tillitsverv i partiet eller som partiets representant i kommunestyret og andre offentlige verv. De som påtar seg tillitsverv i partiet, eller som lar seg velge til kommunestyret eller andre liknende offentlige verv, plikter å følge partiets vedtekter, program og retningslinjer. §3.1 Medlemmer som bryter partiets lover eller regler, eller på annen måte opptrer i strid med partiets retningslinjer kan suspenderes eller ekskluderes i samsvar med DNA’s vedtekter.

§4.0 ÅrsmøteÅrsmøtet er partiets øverste organ. Årsmøte skal holdes hvert år innen utgangen av februar måned, og kunngjøres minst fire uker i forveien. Til årsmøtet inviteres alle medlemmene med tale og forslagsrett. Forslag som ønskes behandlet må være styret i hende senest to uker før møtet holdes.Årsmøtet skal ha følgende saksliste:1. Konstituering.2. Valg av dirigent og protokollfører.3. Styrets beretning og regnskap.4. Beretning fra kommunestyregruppa og eventuelle grupper som kvinnekontakt, AUF m.v.5. Hovedlinjer i partiets arbeid framover og budsjett for kommende år.6. Innkomne forslag.7. Valg.Årsmøtet velger også to revisorer med et varamedlem.Årsmøtet velger en valgkomite på fem medlemmer, herav en leder, til å komme med forslag på tillitsvalgte for partiet. Valgkomiteens innstilling legges frem på årsmøtet.Medlemmer av styret har ikke stemmerett ved behandling av styrets beretning og regnskap.Ekstraordinært årsmøte holdes når medlemsmøtet bestemmer det, styret anser det nødvendig eller når minst 2/5 av medlemmene krever det. På ekstraordinært årsmøte kan bare behandles de saker som er angitt på innkallingen. Ekstraordinært årsmøte innkalles med minst syv dagers varsel.

§4.1 Medlemsmøtet Medlemsmøtet er partiets høyeste organ mellom årsmøtene og. avholdes så ofte styret bestemmer det, når kommunestyregruppa ber om det, eller når minst 2/5 av medlemmene ber om det. Medlemmer av partiets kommunestyregruppe skal ta del i medlemsmøtet. Alle medlemmer i kommunepartiet har stemmerett på møtet. Møtet tar avgjørelser i alle saker som ikke er tillagt partistyret eller kommunestyregruppa, eksempelvis skal møtet behandle saker av prinsipiell art og saker av større økonomisk betydning, etter innstilling fra styret eller kommunestyregruppa. Når medlemsmøtet behandler kommunale saker, skal kommunestyregruppa fremme innstilling i den enkelte sak. Vedtak som gjøres av medlemsmøtet i disse saker er retningsgivende for partiets representanter i kommunale organer. Medlemsmøtet kan i visse saker treffe bindende vedtak. For øvrig er medlemsmøtet forum for alminnelig politisk informasjon og diskusjon og for kontakt mellom medlemmene. Normalt avholdes medlemsmøte minst fire ganger i året.

§4.2 StyretStyret har ansvaret for partiets løpende virksomhet. Styret velges av årsmøtet og skal bestå av syv medlemmer.- Leder- Nestleder- Kasserer- Sekretær- Tre styremedlemmerEn representant for det lokale AUF-laget tiltrer styret med forslags- og stemmerett.Styret skal på første styremøte utpeke studieleder og kvinnekontakt.I tillegg velges det tre varamedlemmer.Alle valg er for et år om gangen.Styret er beslutningsdyktig når minst fire medlemmer er til stede.Følgende tiltrer styret med tale- og forslagsrett:1. Leder eller nestleder av kommunestyregruppa.2. Leder av seniorgruppa3. Et av partiets fylkestingsmedlemmer eller varamedlemmer

§5.0 Nominasjon§5.1 Nominasjon legges opp etter de retningslinjer som DNAs sentralstyre fastsetter som et ledd i valgkampforberedelsen.§5.2 Før nominasjonsprosessen foran kommunevalget starter, skal et medlemsmøte, etter tilrådning fra partistyret, vedta hvor mange som skal kumuleres (utheves). På samme medlemsmøte velges også en nominasjonskomite på minst fem medlemmer med varamedlemmer, etter forslag fra styret. §5.3 Partistyret anmoder skriftlig alle medlemmer innen en fastsatt frist å komme med forslag til kandidater. På dette grunnlaget utarbeider nominasjonskomiteen forslag til valgliste som sendes medlemmene med frist til å komme med endringsforslag.§5.4 Medlemsmøtet foretar den endelige nominasjon på et eget nominasjonsmøte. På nominasjonsmøtet legger nominasjonskomiteen fram sitt endelige forslag til valgliste. Partiets ordfører- og varaordførerkandidat nomineres først og kumuleres (utheves).§5.5 Ved nominasjonen kan det ikke stilles opp kandidater som tar forbehold om å stå fritt i visse saker, og nominasjonsmøtet kan heller ikke gi slikt tilsagn. Skal noen stilles fritt i en sak, avgjøres det etter gjeldende regler i samband med den konkrete saken.Partiets kommuneprogram må sluttbehandles før nominasjon foretas.

§6.0 Kommunestyregruppas organisasjon§6.1 Umiddelbart etter kommunevalget, innkaller partistyret til et fellesmøte med den nye kommunestyregruppa for å konstituere gruppa. Styret og kommunestyregruppa innstiller i fellesskap overfor medlemsmøtet på partiets kandidater til formannskapet og andre kommunale styrer, utvalg og råd. Medlemsmøtet eller styret gir fullmakt til en forhandlingsdelegasjon som på vegne av partiet skal forhandle frem posisjoner i forkant av konstituering av kommunestyret. Partiets ordførerkandidat skal være en del av forhandlingsdelegasjonen. Fullmakten skal gi rammer og strategi for forhandlingene. Forhandlingsdelegasjonen skal legge frem innstilling som behandles av medlemsmøtet.§6.2 Kommunestyregruppa skal i samråd med partistyret arbeide i samsvar med partiets program, vedtekter og vedtak.§6.3 Partiets representanter i formannskap, styrer og råd organiseres som arbeidsgrupper for forhåndsdrøfting av viktige saker innen gruppas arbeidsområde, dersom ikke annet blir vedtatt. Kommunestyregruppa er ansvarlig overfor partiet og holder møter så ofte som det er nødvendig. Foran hvert møte i kommunestyret skal gruppa gå gjennom møtets saksliste. Det føres protokoll på gruppas møter. Gruppa legger frem årsmelding for årsmøtet.§6.4 Partileder og inntil to andre styremedlemmer utpekt av styret tiltrer kommunestyregruppa med tale-, forslags- og stemmerett. Partileder eller annet styremedlem utpekt av styret tiltrer formannskapsgruppa med fulle rettigheter.§6.5 Vedtak i kommunestyregruppa eller i kommunepartiet er bindende i alle saker som har betydning for gjennomføringen av partiets program, ved valg og i saker av større økonomisk og sosial betydning.Oppstår det tvil om hvorvidt en sak kommer inn under denne bestemmelse, avgjøres det av kommunestyregruppa eller kommunepartiet. Ønsker noen å stå fritt i slike saker, avgjøres dette også av kommunestyregruppa eventuelt kommunepartiet.§6.6 Alle medlemmer har anledning til å være til stede på kommunestyregruppas rådslagninger med tale- og forslagsrett, men ikke med stemmerett.

§7.0 Vedtekter§7.1 Endring i disse vedtektene kan bare vedtas av årsmøtet. Forslag til endringer må være kunngjort minst 14. dager før møtet. For å være gyldige må vedtektene godkjennes av styret i Akershus Arbeiderparti.§7.2 Ved vedtektsendringer kreves det 2/3 flertall blant de fremmøtte som har stemmerett.

§8.0 Oppløsning§8.1 Oppløsning av Oppegård Arbeiderparti kan bare skje når 4/5 av medlemmene er enige i det§8.2 Ved oppløsning skal partiets eiendeler overføres til Akershus Arbeiderparti.